Deratizari Imobile

Deratizarea reprezinta un complex de masuri aplicate permanent, în scopul distrugerii rozatoarelor daunatoare si mentinerea la un nivel numeric redus. Pe lânga pagubele materiale pe care le provoaca, rozatoarele (soarecii si sobolanii) constituie un deosebit pericol pentru sanatate. Deseori, în unele regiuni, o buna parte din bolile contagioase ca toxiinfectiile alimentare, leptospiroza, trichiniloza, bruceloza, gastroenterita virotica, febra aftoasa, antraxul si alte boli mai putin grave, sunt transmise de sobolani si soareci. Pentru a putea stârpi aceste rozatoare, trebuie sa le cunoastem modul de viata; conform cercetatorilor, soarecii si sobolanii sunt mamiferele cele mai numeroase si raspândite, reprezentând o treime din fauna globului.

Speciile de rozatoare ce se combat prin deratizare in tara noastra

1. Grupa rozatoarelor sinantrope.
Aceste rozatoare traiesc in locuinte, adaposturi de animale, depozite (de alimente, furaje sau de materiale de constructii, etc.) sau in preajma acestora si pentru care este cel mai des nevoie de deratizare. Din aceasta grupa fac parte speciile:

Rattus norvegicus – sobolanul cenusiu
Rattus rattus – sobolanul negru
Mus musculus – soarecele de casa
Mus musculus spigilegus – soarece de gradina (misuna), considerat de specie intermediara intre rozatoarele sinantrope si asinantrope.

2. Grupa rozatoarelor asinantrope.
Cuprinde rozatoare de camp, de padure, de apa si anume speciile:

Microtus arvalis – soarecele de camp
Microtus agrestis – soarecele de pamant
Apodemus sylvaticus – soarecele de padure
Apodemus agrarius – sobolan de camp
Micromys minutes – soarece pitic
Citellus citellus – popandaul
Cricetus cricetus – harciogul
Arvicola terrestris – sobolan de apa
Ondathra zibethica – bizamul

Metode de deratizare
Ecologica – consta în prinderea Si imobilizarea rozatoarelor în capcane, fiind urmata de colectarea, transportarea si incinerarea acestora.
Chimica – consta în utilizarea de substante raticide cu efect letal amplasate în statii de intoxicare perimetrale.
Mixta – se utilizeaza atât deratizarea ecologica cât si deratizarea chimica.

Cand si unde trebuie efectuata deratizarea?

Combaterea rozatoarelor trebuie efectuata pe tot parcursul anuluisi cu o intensitate mai mare primavara si toamna, cand resursele de hrana din zona culturilor agricole se imputineaza si temperaturile exterioare devin tot mai coborate. Majoritatea rozatoarelor au regim variat de hrana, chiar omnivor, insusire care le permite sa se adapteze usor la cele mai diferite surse de hrana.
In mediul urban, acolo unde rozatoarele se adapteaza cu mare usurinta se impune efectuarea permanenta de deratizari, mai ales in spatiile ce le ofera conditii prielnice de dezvoltare, cum ar fi: subsolurile tehnice ale cladirilor, retelele de canalizare, depozitele alimentare, unitatile de productie alimentara sau farmaceutica, zonele de depozitare a deseurilor s.a.

Substante utilizate pentru deratizare
Substantele raticide utilizate sunt cele din grupele III si IV de toxicitate, conform listei produselor pesticide avizate de profilaxia sanitar-umana elaborata de Ministerul Sanatatii, cu influenta slab toxica pentru oameni si animale. Momelile sunt plasate în tavite de carton si în statii de intoxicare speciale, controlându-se periodic, iar ori de câte ori este necesar se completeaza cu noi cantitati de momeala. La sfârsitul acestei actiuni aceste tavite si statii se strâng. Momelile ramase neconsumate, ca de altfel si ambalajele lor trebuiesc arse. O atentie speciala trebuie acordata perioadei de reproducere, desi în mediul urban actiunea de combatere a sobolanilor poate avea loc în orice sezon.

Aveti un imobil de administrat

SC ENERGETICO SRL asigura, la preturi avantajoase, servicii profesioniste de administrare a imobilelor (asociatii de proprietari/locatari, zone rezidentiale, vile si apartamente, etc)
Contactati-ne Chiar Acum!