Jiminey Kricket Exterminating general pest control

Curatenie in institutiile de invatamant, de la dezinsectie la dezinfectare

Exista mereu o conditie ce trebuie indeplinita de catre toate spatiile de invatamant din tara noastra , si anume : curatenia.

Din pacate insa exista foarte putine unitati de invatamant din Romania care sa respecte cu adevarat aceasta conditie, din cateva motive greu de ignorat :

 

  • fie acestea nu dispun de personal profesionist care sa efectueze procesul de curatenie ce trebuie apoi completat cu cel de dezinfectie
  • Fie nu exista suficiente fonduri pentru achizitionarea de substante de curatare si dezinfectie si automat aceste procese sunt efectuate defectuos
  • Fie, din diverse motive, nu exista timpul necesar si expertiza pentru efectuarea acestui proces.
Daca o curatenie “clasica” nu pare atat de greu de efectuat in scoli sau in alte spatii esentiale din viata fiecaruia dintre noi, ei bine cand discutam despre procesele amanuntite de dezinsectie si dezinfectare lucrurile se complica. Ce presupune insa insa un proces de dezinsectie ?
Ei bine, aceasta este definita ca fiind ansamblul mijloacelor si metodelor de combatere a insectelor si acarienilor care vehiculeaza si transmit boli infecto-contagioase si parazitare la om si animale. In procesul de desinsectie se utilizeaza produse biocide sub diverse forme. Toate aceste produse utilizate in spatiile locuite de oameni fac parte din grupurile de toxicitate III si IV.
De ce, veti intreba, este neaparata nevoie de un proces de dezinsectie daca aceste atat de complicat ? Trebuie sa avem mereu in vedere faptul ca dezinsectia se realizeaza pentru a ne putea proteja sanatatea, dar si pentru a ne asigura un grad cat mai mare de confort. Printre bolile transmise de insecte la om se afla si febra galbena, sau meningita, acestea fiind transmise de tantari, dar si febra butonoasa transmisa de capuse.
Speciile de insecte cele mai des întâlnite in acest domeniu de activitate sunt: gândacul roşu de bucătărie, gândacul negru de bucătărie, musca, ţânţarul, ploşniţa de casa, ploşniţa porumbeilor, molia de haine, greierele de casă, puricele, păianjănul, viespea, furnica neagră, molia covoarelor.
Exista, de altfel, mai multe tipuri de dezinsectie : curativa si de profilaxie, cu diferente majore intre ele. Din punct de vedere practic, dezinsectia este de doua  feluri:  preventiva (profilactica)  si curativa (terapeutica sau de combatere).
Dezinsectia preventiva are scopul de a impiedica inmultirea si raspandirea daunatorilor, prin crearea de conditii nefavorabile dezvoltarii acestora si se refera la aplicarea intocmai si permanent a masurilor igienico-sanitare. Are caracter permanent si trebuie facuta ori de cate ori este nevoie dar nu la intervale mai mari de 3 luni.
Dezinsectia curativa consta in executarea unor actiuni de combatere in focar, cu scopul distrugerii rapide a daunatorilor existenti. Aceasta se realizeaza la intervale repetate de 10-14 zile pentru distrugerea focarelor de insecte prezente, fiind urmata apoi de dezinsectia profilactica.
Va puteti intreba, care dintre aceste informatii se aplica insa in cazul dezinsectiei realizate in scoli ? Raspunsul corect este : toate, deoarece ele trebuie puse in practica intocmai pentru a ne asigura ca cei mici dar si cadrele didactice isi desfasoara activitatea in conditii optime si sigure, fara a le fi pusa in pericol sanatatea.
Si pentru asta existam noi, Energetico Timisoara – puteti sa ne contactati cu incredere deplina si ne vom ocupa de toate aceste aspecte in cel mai scurt timp.