Ce este dezinsecția?
Dezinsecția este procesul pentru prevenire și combatere a artropodelor vectoare de germeni patogeni sau dăunatoare pentru populație, animale sau culturile agricole.
Unde se efectuează dezinsecția?
- Târguri, piețe
- Cimitire
- Parcuri
- Clădiri ale instituțiilor publice
- Subsoluri uscate, umede
- Locuințe
Cum se realizează dezinsecția?
În procesul de dezinsecție sunt folosite substanțe insecticide avizate de Ministerul Sănătății. Această dezinsecție este chimică și se realizează prin pompe de joasă presiune sau automatizate de mare presiune, nebulizatoare ULV, termonebulizatoare, metode care pulverizează substanța chimică folosită.
Dezinsecția chimică este sigură pentru populație și animale, nu afectează vietățile cu sânge cald.
O altă metodă folosită de către specialiști este și dezinsecția ecologică. Aceasta se efectuează cu ajutorul unor stații dedicate captării pe bază de adeziv cu atractanți hormonali și alimentari. Metoda ecologică de dezinsecție este cea mai sigură pentru mediu, nu dăunează mediului sub nicio formă.
De către cine este realizată dezinsecția?
Este recomandat ca dezinsecția să se realizeze cu ajutorul profesioniștilor și sub nicio formă de către oameni neavizați. Substanțele chimice profesionale sunt ilegale pentru persoanele neavizate în aceste sens și nu se găsesc în piețe de comercializare.
Tipuri de dezinsecție în apartamente
- Împotriva gândacilor din apartamente se folosesc soluții care nu dăunează sub nicio formă oamenilor sau animalelor. După efectuarea acestei dezinsecții se recomandă a nu se intra în apartament circa 60 de minute și o aerisire
- Împotriva ploșnițelor din apartamente când este interzis accesul în apartament până după 6 ore de la intervenția de dezinsecție. Pentru a fi eficient, acest proces are nevoie și de măsuri luate de către locuitorii apartamentului precum spălarea la temperaturi de peste 60 de grade a tuturor materialelor textile din apartament
- Împotriva insectelor zburătoare, după efectuarea tratamentului, cu ajutorul unei lavete umede se șterg toate suprafețele atinse de soluțiile folosite la dezinsecție cu excepție pereții și tavanul apartamentului
De ce se face dezinsecția împotriva gândacilor în apartamente?
Marea familie de insecte, în special gândacii, creează un disconfort cu prezența lor deloc subtilă în locuințele oamenilor. Pe lângă acest disconfort creat se adaugă bolile pe care gândacii le transmit, infecțioase și parazitare.
Puterea mare de înmulțire a gândacilor reprezintă un risc și o provocare pentru profesioniștii în dezinsecție.
Boli transmise de către insecte:
- Febra recurentă
- Afecțiuni cutanate
- Dermatoze
- Iritații ale mucoaselor oculare
- Toxiinfecții alimentare
- Tifosul exantematic
- Tuberculoza
- Ciuma
- Malaria
- Viroze
Dezinsecția este esențială pentru populație atât pentru confortul locuinței cât și pentru siguranța sănătății. Dezinsecția împotriva gândacilor, puricilor și pleoșnițelor trebuie efectuată pe tot parcursul anului în timp ce dezinsecția împotriva insectelor zburătoare trebuie efectuată din primăvară până în toamnă.